RECENZIJA: "DEEPWATER HORIZON / Pakao na horizontu" (2016.) - Ograničen, ali jako dobar film katastrofe.


U većini slučajeva, filmove katastrofe ili volite ili ne volite. Ako niste sigurni u koju skupinu pripadate, svakako pogledajte "Deepwater Horizon". "Pakao na horizontu", kako glasi službeni prijevod, ima sve ono što bi jedan dobar film katastrofe mogao i trebao imati. Temeljen je na istinitoj priči, ima zaista sjajnu glumačku postavu, akcijske scene su tehnički izvrsno izvedene, a svakako valja spomenuti i odličnu zvučnu podlogu. Problem za dio gledatelja mogao bi biti to što je "Deepwater Horizon" pomalo ograničen kalupima žanra, i iako mu je teško pronaći neke mane, radi se o filmu koji ne ostavlja snažan dojam.

Naziv 'Deepwater Horizon' dolazi od naftne platfome usred Meksičkog zaljeva na kojoj je 2010. došlo do tragičnih događaja koji su uzrokovali izlijevanje ogromnih količina nafte u ocean što je rezultiralo jednom od najvećih ekoloških katastrofa u povijesti.


Radnja filma se može podijeliti u dva dijela. Prvi je upoznavanje s radnicima na platformi i njihovim bližnjima, a drugi dio se odnosi na eksploziju i njene posljedice. Glavni akter ove priče je Mike Williams (Mark Wahlberg), glavni inženjer elektrotehnike koji je desna ruka šefu platforme, Jimmyju Harrellu (Kurt Russell). Jedan od ključnih zadataka redatelja i scenarista u ovakvom tipu filma je zbližiti svoje junake s gledateljima kako bi na kraju marili za njih. Redatelj filma, Peter Berg, odlučio se za provjerenu metodu. Mikea je prikazao kao dobrog obiteljskog čovjeka u sretnom braku s Felicijom (Kate Hudson) s kojom dijeli predivnu kćer. S druge strane, za svaku pohvalu je činjenica da film ne sadrži već uobičajene klišeje i da je u potpunosti lišen patetike koja se mogla očekivati s obzirom na nastalu situaciju na platformi.


Možda i najupečatljiviju ulogu u filmu ostvario je Kurt Russell u ulozi 'tvrdog' šefa platforme. On je tip koji se u svakom trenu brine za svoju platformu i djelatnike na njoj, a pritom ne popušta niti pred predstavnicima bogate kompanije za koju trenutno vade naftu. Kurt je izvrstan glumački izbor za takvu ulogu jer smo ga navikli gledati kao 'tough guya'. Njegovi partneri, a ujedno i najveći neprijatelji su dvojac iz multinacionalne naftne kompanije BP. Jedan od njih je Vidrine kojeg je fantastično odglumio John Malkovich. Vidrine želi završiti posao što prije, a pritom ignorira određene mjere zaštite i sigurnosti što će na koncu dovesti do katastrofe velikih razmjera. Kao što sam već spomenuo u uvodnom dijelu teksta, glumačka ekipa je vrhunska. Da sve ne bi ostalo samo na muškim snagama (Wahlberg, Russell, Malkovich) pobrinule su se Gina Rodriguez i Kate Hudson koje su također vrlo dobre u svojim ulogama.


Redatelj Peter Berg je poznat po tome da su njegovi filmovi tehnički izvrsni. On gotovo bez greške snima spektakularne akcijske scene, a to je nakon "Lone Survivora" i "Battleshipa" ponovio i u ovom filmu. Berg gotovo od samog početka u "Deepwater Horizonu" stvara tenziju. U početku to postiže spektakularnim prizorima platforme usred oceana iz ptičje perspektive. Po dolasku na platformu vrlo brzo postaje jasno da nešto ne štima i da se tamo dolje 'nešto kuha'. Povremeni kadrovi s dna oceana i izvrsno miksanje zvuka čine film vrlo napetim i neizvjesnim.


Nakon što dođe do eksplozije slijedi najbolji dio filma. Blato, prašina, nafta, voda, vatra... Ovdje do punog izražaja dolaze izvrsni efekti koji čine "Deepwater Horizon" vrlo napetim, dinamičnim i vizalno atraktivnim filmom koji je svakako vrijedan odlaska u kino.


Siguran sam da će ljubitelji filmova katastrofe uživati u ovoj akcijskoj drami/trileru. Berg i Wahlberg su nakon "Lone Survivora" zajedno snimili još jedan kvalitetan film koji bi, pretpostavljam, trebao naići na odobravanje većine gledatelja. "Deepwater Horizon" je atraktivan akcijski uradak koji je na trenutke i više od običnog spektakla namijenjenog samo za zabavu, i stoga je vrijedan preporuke.

IMDb - LINK
Trailer - LINK

OCJENA: 8/10



Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.

0 komentari:

Objavi komentar