RECENZIJA - It Follows / To dolazi (2014.)


REDATELJ: David Robert Mitchell
SCENARIJ: David Robert Mitchell
ŽANR: Horor
GLAVNE ULOGE:  Maika Monroe, Keir Gilchrist, Olivia Luccardi
GODINA: 2014.
DRŽAVA: SAD
TRAJANJE: 100 minuta

Za potpun užitak prilikom gledanja It Follows preporučam Vam odlazak u kino, ili ako već gledate kod kuće da obavezno zvuk dosta pojačate kako bi doživjeli jedno zastrašujuće iskustvo koje nam It Follows pruža. Dok čitate ovaj tekst preporučio bih vam i da pokrenete ovaj filmić ispod koji sadrži sve pjesme sa soundtracka iz filma. 



It Follows je stigao i do nas. Radi se o filmu kojeg mnogi smatraju jednim od ponajboljih američkih horor filmova u posljednjih nekoliko desetljeća. Vidjevši trailer prije nekoliko mjeseci i čitajući o najavama filma, moram priznati da sam ga s nestrpljenjem isčekivao. S obzirom na sve pohvale koje su stigle na račun filma, jako me interesiralo što je to toliko strašno i po čemu se film toliko razlikuje od ostalih horora koji u posljednje vrijeme baš i ne briljiraju. Dapače, vrlo su loši, a pronaći dobar horor u posljednje vrijeme je prava lutrija. Je li It Follows ispunio velika očekivanja ili je još jedan od razvikanih komercijalnih horora? 


Redatelj filma je vrlo malo poznati David Robert Mitchell kojem je ovo tek drugi režirani film. Nakon ne toliko uspješne komedije/drame The Myth of American Sleepover, Mitchellov novi film It Follows je pun pogodak i sigurno će se još dugo pričati o njemu, pogotovo među ljubiteljima horora koji preferiraju horor filmove snimljene prije nekoliko desetljeća.

19-godišnja Jay (Maika Monroe) nakon spoja koji je završio seksualnim odnosom sa dečkom Hughom (Jake Weary ) počinje dobivati neobičan i zastrašujući osjećaj da ju netko ili nešto prati. Gdje god ona krenula, "ono" ide za njom i ne posustaje.


It Follows je apsolutno osvježenje u filmskoj industriji. Horor koji nas uspješno vraća u  prošlost, u neka bolja i uspješnija vremena kada smo gledali kvalitetne horore. Radnja filma  odvija se u Detroitu. Mirna okolina, zelena trava, lijepo uređeni vrtovi, prekrasne američke kućice, drveni podovi, crno bijeli televizori, nepostojanje mobitela... Sve to daje nam naslutiti da nas redatelj vraća u 70-e ili 80-e godine. Smatram da je to bio pun pogodak, i da je atmosfera filma puno bolje izgrađena u prošlosti, nego što bi to mogla biti u sadašnje vrijeme. 


Redatelj David Robert Mitchell nam donosi klasične načine zastrašivanja kao što su "jump scare" scene, škripanje podova, razbijanje stakla, grmljavina, itd. Neki gledatelji obožavaju "jump scare" scene, dok drugi tvrde da su one lijeni način zastrašivanja gledatelja. Mitchell je sve savršeno ukomponirao. Počevši od same ideje, od početka filma koji nam odmah daje jasnu naznaku kakav ćemo horor gledati, pa sve do samog kraja koji je pomalo neobičan za horor filmove. It Follows je odlična kombinacija gotovo svih elemenata koji čine dobar horor film. Mitchell radi jako brze prijelaze između scena, te kombinira relativno mirne dijelove filma, iza kojih dolaze scene koje podižu adrenalin i uzrokuju strah u nama. Sviđa mi se raznolikost lokacija snimanja scena gdje svaka lokacija donosi nešto novo i jedinstveno. Također, htio bih pohvaliti ideju da "Ono" bude svaki put drugačije prikazano, što donosi dodatnu čar i napetost jer pri svakom pojavljivanju dobivamo nešto što ne očekujemo.


U filmu možemo pronaći i neke vrlo zanimljive teme o kojima bi se dalo raspravljati, teme kao što su spolno prenosive bolesti i prerani seks kod tinejdžera. Vrlo zanimljivo je vidjeti kako Mitchell u svom hororu koristi seksualnost i golotinju prikazanu u jednom skroz negativnom i morbidnom kontekstu. Stvarno je intrigantno koliko "normalno ljudsko tijelo" može postati strašno i uznemirujuće u određenoj sceni uz dobro napravljenu atmosferu.

O glumcima neću puno govoriti, s obzirom da se o njima nema puno reći, kao i u većini horor filmova. Maika Monroe je čisto solidno odglumila Jay, dok su njeni prijatelji kao karakteri nedovoljno razrađeni i ponekad čak i smetaju. S obzirom da su gotovo svi glumci imali uloge tinejdžera, nije niti za očekivati neku ozbiljniju glumu.


Ono čemu bi posebno posvetio pažnju je nešto drugo... Jedan element filma koji toliko utječe na gledatelja,  takav utjecaj ne bi mogli ostvariti niti najbolji glumci. GLAZBA! Glazba je najbolji glumac u ovom filmu! Pojedini trenuci psihodelične glazbe koju je redatelj odabrao su izvrsni i imaju jako veliki utjecaj na psihu čovjeka. Poneki zvukovi i melodije podsjećaju na već ranije spomenute horore iz prošlosti, ali neki su i totalna novost! Zvučna podloga u filmu je prisutna u gotovo svim scenama filma, pa čak i onim mirnim scenama kada se ne dešava ništa strašno. U scenama kada imamo priliku gledati zastrašujuće i ponekad morbidne prizore, glazba je na vrhuncu i prati svaki detalj. Postoje razna znanstvena istraživanja kako zvukovi i glazba utječu na naš mozak. It Follows je u tome jako uspješan, i budi iznimno jake osjećaje u nama.

Nema veze da li ste ljubitelj horora ili niste, It Follows morate pogledati. Ne viđaju se često ovakvi filmovi. It Follows je film koji nije prestrašan sam po sebi, ali će vas držati u neizvjesnosti gotovo cijelo vrijeme i pošteno isprepadati u pojedinim scenama. Vjerujem da će vam neke od tih scena ostati urezane u pamćenju i nakon što film završi. Pojedine scene bude adrenalin u nama, izazivaju onaj osjećaj straha kada srce počne brže kucati, a grlo sve više stezati. Upravo to i je pravi cilj horora. Šta se tiče kraja filma, neki će reći da je nedorečen. Sve češće se susrećemo sa upravo takvim nedovršenim i nejasnim scenama na kraju, no meni je tako i draže. Redatelj nam ostavlja opciju da mi stvorimo svoj kraj filma i da mislimo o filmu i nakon što je on završio.

OCJENA 8/10
 


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.