RECENZIJA - Krive su zvijezde / The Fault In Our Stars (2014.)





"I fell in love with him like you fall asleep. Slowly. And then all at once."



REDATELJ: Josh Boone
SCENARIJ: Scott Neustadter,Michael H. Weber
ŽANR: Drama, Romantika
GLAVNE ULOGE: Shailene Woodley,Ansel Elgort
GODINA: 2015
TRAJANJE: 126 minuta

Kao netko tko inače nema velika očekivanja od teških romatičnih filmova, rezervirano sam ušao u gledanje ovog filma. Prije ovog filma nisam gledao niti jedan film sa navedenim glumcima, redatelj mi je bio anonimac i iskreno nisam niti znao što da očekujem, zato je taj rezervirani pristup bio jedini realan. Knjigu po kojoj je rađen sam pročitao tek nakon što sam pogledao film. Film o kojem nisam znao ništa je kroz svega par mjeseci postao film o kojem znam skoro sve detalje i pojedinosti, te jedan od meni najdražih ikada pogledanih filmova.

Priča se vrti oko dvoje tinejdžera. Hazel Grace Lancaster je djevojka oboljela od raka koja mora uza sebe stalno imati bocu sa kisikom, a Augustus Waters je dječak sa umjetnom nogom kojeg upoznaje na grupi za podršku oboljelima od raka. I tako kreće njihova priča...



Treba napomenuti kako ovo nije film za one koji nemaju namjeru prepustiti se filmu i uživjeti se u njega. Ne zato što neće moći uživati u njemu već zato što će se uzaludno odupirati, ali na kraju ipak biti povučeni u film. Fenomenalna glumačka predstava Shailene i Ansela je rezultirala jednim od najemotivnijih filmova u zadnjih nekoliko godina. Dugo nisam gledao dobru ekranizaciju knjige, čak sam posumnjao u postojanje takvih filmova, ali onda se pojavio TFIOS i razuvjerio me. John Green može biti itekako zadovoljan i stisnuti ruku Joshu Boonu pod čijom palicom je njegova knjiga sa Shakespearovskim naslovom dobila itekako dostojnu ekranizaciju.

Svaki trenutak filma zrači nekom emocijom. Od trenutaka u kojima vas oblijeva zadovoljstvo i toplina, jer se donekle poistovjećujete sa likovima i zamišljate kako je taj njihov odnos zapravo nešto što svi mi želimo, pa makar i podsvjesno, do trenutaka u kojima se vlaže obrazi slanim suzama. Također je kroz cijeli film prisutan i humor koji varira, od crnog do onog blijedog tinejdžerskog.



Režija filma je odlična, niti jedna scena, niti jedan detaljčić u filmu nije djelovao neprirodno, sve je napravljeno perfektno. Redatelj je mudro iskoristio sve potencijale mladih glumaca i nadam se da ćemo Shailene i Ansela uskoro vidjeti i u novim ozbiljnim ulogama, u nekoj drami.

Film vas toliko povuče u sebe da i u onim trenucima u kojima se likovi suprotstavljaju jedan drugome vi ne možete odabrati stranu. Zato jer vam je stalo do obje. A kada se počne kotrljati odjavna špica, kao i suze sa vaših obraza, shvaćate da su ta dva suprotstavljena stava zapravo jedan - život!

Ovo emocionalno putovanje morate proživjeti! Neopisivo, katarzično iskustvo.

Kada bih išao maksimalno subjektivno dao bih mu još veću ocjenu, ali treba biti pošten i priznati da u lanjskoj konkurenciji filmova TFIOS, koliko god meni bio drag, može samo do osmice.

Ocjena: 8/10


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.